In dit artikel
Levensduur van een rieten dak banner
In dit artikel

Levensduur van een rieten dak

De gemiddelde levensduur van een correct gelegd rieten dak is 35 jaar. De levensduur word beïnvloed door een aantal factoren, maar ze komen allemaal neer op hetzelfde principe: vocht. Een dak wat lang nat blijft zal over het algemeen sneller slijten dan een dak wat snel droogt. Als het dak eenmaal klaar is kun je hier zelf weinig aan veranderen, maar er zijn een aantal factoren die de levensduur van het dak aanzienlijk langer of juist korten kunnen maken. 

Bepalende factoren

Hellingshoek

De hellingshoek van het dak is één van de belangrijkste factoren voor de levensduur van het riet. Een steiler dak zorgt voor een betere afvoer van water, waardoor het riet na een bui sneller kan drogen.

De vakfederatie rietdekkers zegt hierover het volgende:

–  ‹ 25 graden zijn de hellingshoeken absoluut ongeschikt voor riet.
–  25 graden, levensduur tot 10 jaar, alleen voor korte dakvlakken (gemiddeld maar 5 jaar).
–  30 graden, levensduur 8-18 jaar, alleen voor korte dakvlakken (gemiddeld 12 jaar).
–  45 graden, levensduur 20-40 jaar (gemiddeld 28 jaar).
–  50 graden, levensduur 30 jaar en langer (gemiddeld 40 jaar).

Voor nieuwe daken word dus een hoek van minimaal 45 graden geadviseerd. Vaak houdt de architect hier rekening mee.

Is het mogelijk om het dak nog steiler te maken om de levensduur nog langer te maken? Technisch gezien wel, maar dit vergt een ervaren rietdekker.  

Omgeving

De omgeving waar het huis in staat heeft ook veel invloed op de levensduur van het dak. Met name hoeveel bomen er staan is van groot belang. Bomen kunnen op verschillende manieren de levensduur van het dak verkorten.

Een boom blijft na een regenbui nog enkele uren nadruppen waardoor het dak geen kans heeft om te drogen. Als diezelfde boom ook nog eens een schaduw op het dak werpt kan dit de levensduur van het dak in het ergste geval halveren. Voor daken met een hellingshoek onder de 45 graden kan het zelfs de levensduur met 75 procent verkorten.

Staan er wel bomen (dicht) naast het huis? Dan is het van groot belang dat deze regelmatig worden gesnoeid.

Oriëntatie

Een dak wat pal in de zon staat is een dak dat sneller droogt. Aangezien de zon in Nederland in het oosten opkomt en in het westen weer onder gaat, zal de kant die op het oosten is gericht als eerste zon ontvangen in de vroege ochtend. De kant die op het noorden is gericht krijgt veruit het minste zon. Het is hierdoor dan ook gebruikelijk dat deze kant sneller slijt.

Mos en algen zullen eerder hun kans grijpen op het schaduwrijke oppervlakte van het dak. Met name algengroei heeft veel impact op de levensduur van het rieten dak. Algen kunnen een water- en zuurstofdichte laag over het riet vormen, waardoor het riet niet meer ventileert. Waterdicht klinkt misschien goed, maar dit betekent dat vocht wat al in het riet zit ook niet meer weg kan. 

Onderhoud

Misschien wel de belangrijkste factor is preventief onderhoud. Zelfs wanneer de riet van de hoogste kwaliteit is zal het tóch slijten. Dit is simpelweg niet te voorkomen. Wél heb je zelf in de hand hoe snel je dit laat gebeuren. Laat mos en algen tijdig verwijderen door een professional om te voorkomen dat vocht zich ophoopt onder de bovenlaag riet.

De bovenkant van het dak is veruit het meest kwetsbaar. Om het dak mooi af te werken dient kort riet gebruikt te worden. Dit is niet alleen vatbaarder voor de eerder benoemde problemen, maar is ook geliefd onder vogels. Met name kraaien zijn erg behendig in het slopen van riet. Ze gebruiken de korte stengels als nestmateriaal. Dit laat een gat achter waardoor vocht vrij spel heeft.

Ziet u een gat, mos, algen of een kapotte nokvorst? Neem dan zo snel mogelijk contact op.

Soorten levensduur

Riet is steeds vaker een design keuze voor luxe en/of nieuwe woningen. Het uiterlijk van het gebouw is hierbij het uitgangspunt. Daarom spreken we van twee verschillende soorten levensduren voor het rieten dak: functionele levensduur en esthetische levensduur.

Functionele levensduur

De functionele levensduur duidt op de periode waarin het riet geen water doorlaat. Hierin speelt het uiterlijk van het dak geen rol. 

Esthetische levensduur

De esthetische levensduur duidt op de periode waarin het riet mooi blijft. Een nieuw dak is door de regel mooier dan een oud dak. Dit is uiteraard subjectief en het zal voor iedereen anders zijn.